szerda, október 22, 2008

Új arcok az erdélyi színpadokon

Új arcok az erdélyi színpadokon


Tizenkét színész és hat bábszínész végzett idén júniusban a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen – a színpadról vagy a képernyőről, apránként mindannyian ismerőssé válnak az erdélyi közönség számára.

Néhányan közülük filmszerepben mutatkoznak be: Barabás Réka még májusban elnyerte a Hyperion 2008 Nemzetközi Színház- és Filmfesztivál, legjobb női főszereplőnek járó díját Felméri Cecília Kakukk című filmjében Máris alakításáért. Kósa Boglárka nyáron forgatott Fischer Gábor Postai tragikomédia című filmjében. Fekete Krisztinát, aki jelenleg egyéves internship programban vesz részt az Egyesült Államokbeli Christian Performing Artists Fellowshipnál, a Reneszánsz Év keretében szervezett Alternatív Realitás Játék főszereplőjeként, Leona Miller szerepében ismerhették meg a magyar tévécsatornák nézői.

Jakab-Benke Nándor Olajszint című filmjében nemrég a kamerák elé állt Bartha László Zsolt is, aki egyébként a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja. Itt három előadásban látható, ő a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján díjazott Nő a múltból című előadás Andreas-ja, A szerencse fia című mesejáték címszereplője, Suba Hurka, és játszik az az Olasz szalmakalap című bohózatban. Marosvásárhelyen maradt a bábszínész szakon végzett Deák Réka is, akit az Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház alkalmazott még diplomázás előtt.

Idén három pályakezdő szerződött a marosvásárhelyi egyetemről a Székelyföldre. Bilibók Attila a Csíki Játékszín társulatához csatlakozott, ahol második bemutatójára készül. A János vitéz (rendező: Budaházi Attila) után Victor Ioan Frunză készülő rendezésében, A kék madár című költői mesejátékban dolgozik. A Figura Stúdió Színház tagja lett Vajda Gyöngyvér, aki a gyergyószentmiklósi társulat három előadásában vett már részt: Vava Ştefănescu táncszínházi rendezésében, a Három tánc Beckettre című előadásban, a Jancsi és Juliska című mesedarabban és a most készülő A Hatalmas Színrabló című mesejátékban. Szintén Gyergyóba szerződött Kolozsi Borsos Gábor, ő a Három tánc Beckettre és A Hatalmas Színrabló című produkciókban játszott szerepei mellett a Salamon Ernő Líceum színjátszó csoportjának irányítását is felvállalta.

A partiumi színpadokon hárman debütálnak. Tóth Albert és Veress Előd a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának tagjaként Árkosi Árpád Gogol-rendezésében, A revizorban lép a közönség elé. Nagy Antal a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának legújabb színésze, egyszersmind a Kortárs színházi rendezés mesterképző elsőéves diákja.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábszínészei ez évadtól Nagy Sándor, Páll Anikó Katalin, Páll-Gecse Ákos és Vass Richárd. Nyári vendégjátékaik után Temesváron továbbjátsszák nagysikerű vizsgaelőadásukat, a Szívek és szarvak című produkciót, melyben volt évfolyamtársuk, Halmágyi Éva is fellép. Temesvárra szerződött továbbá Faragó Zénó, aki jelenleg két előadásban próbál, a Titanic vízirevüben és A nemzet csalogányában. Mind ő, mind Páll-Gecse Ákos a Kortárs színházi rendezés mesterképzőn folytatják tanulmányaik. Palkó Attila korábbi szakmájában dolgozik tovább, nem szerződött színházhoz.

A teatrológia szak végzősei közül Árus Katalin változatlanul a Figura Stúdió Színház egyik alapembere, Csomós Tünde és Iodi Renáta a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház új referensei. Adorján Beáta filozófia szakon végzi magiszteri tanulmányait, Csizmadia Imola látványtervező szakon elsőéves, Kis Rita pedig külföldön dolgozik és tanul.

Az egyetem jó munkákat, sok szerencsét kíván a pályakezdőknek, és szeretettel ajánlja őket a nézők figyelmébe!


Mindig itt kötünk ki!

Nincsenek megjegyzések: