csütörtök, október 09, 2008

Bábok

Saját bábstúdió alapkövét teszik le a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen az október elsejei egyetemi tanévnyitó alkalmával. A készülő épület országos szinten egyedülálló abból a szempontból, hogy eleve bábszínházi előadásokra és bábművészeti képzésre tervezték.
A marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen 2002-ben indult először bábos osztály, azzal a céllal, hogy az erdélyi színházak mellett működő egyre több bábtagozatot illetve -színházat megfelelő felkészítésű és ambíciójú bábművésszel lássa el. Az első évfolyam végzősei többnyire visszatértek a társulatokba, ahonnan amatőr bábosként indultak. Az idén júliusban diplomázott osztály, miután júliusban az Avignoni Fesztiválon lépett fel a Csodálatos utazás című előadással, testületileg szerződött a temesvári Csiky Gergely Állami Színházhoz, ahol lehetőséget kaptak az egyetemen megkezdett munkájuk folytatására. A folyamatos bábszínész-képzés megszervezése mögött az a törekvés áll, hogy az erdélyi bábjátszás felnőjjön a műfaj világszintű hagyományaihoz, és kiérdemelje az azt megillető tiszteletet.
Ebben a folyamatban nélkülözhetetlenné vált a saját épület, amely a leendő bábművészek munkájának megfelelő körülményeket teremt. Az összetett képzési forma olyan épületet igényel, amelyben egyszerre van lehetőség elméleti képzésre, gyakorlati munkára és előadások játszására. A bábstúdió tervét készítő csíkszeredai Vallum Kft. vezető tervezője, Korodi Szabolcs szerint a bábszínházakra jellemző, funkcionálisan és formailag is változatos, játékos kialakítást ötvözni kellett az egyetemi épület visszafogott, mértéktartó megjelenésével. A tervezésben kihívást jelentett az építészeknek, hogy mindezt lakóövezetben – az orosz piac melletti Levél utcában –, kis telken és emberi léptéken kell megvalósítani. A három és fél szintesre tervezett új létesítményben egyaránt helyet kapnak majd tantermek, tanári szobák, próbatermek, műhelyek, kiszolgáló helyiségek, egy hangstúdió, és a korszerű, fekete doboz típusú bábszínházterem. Utóbbi alkalmas lesz mind a paravánt igénylő, mind a nyitott színpadot használó, embert és bábot egyaránt szerepeltető, mind pedig a marionett előadások játszására, illetve igény szerint kiállítóteremmé is átalakítható.
Az egyetem vezetőségének reménye szerint a bábstúdió, melynek költségeit az Oktatási, Kutatási és Ifjúsági Minisztérium támogatásával fedezik, egy év múlva készül el.

Nincsenek megjegyzések: