péntek, december 12, 2008

Stúdió Fesztivál


Ünnepélyes megnyitóval kezdődött Stúdió Fesztivál. Dr. Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem rektora rövid köszöntő beszédében ismerkedésre, barátkozásra buzdította a jelenlévőket.


Ehhez az első lépést a vendégfogadó egyetem román tagozatának zenepedagógia szakos diákjai tették meg, akik egy színvonalas karácsonyi dalcsokrot adtak elő Hófehér Virágok címmel.
A második lépés a jászvásári George Enescu Művészeti Egyetemé volt. Anca Ciobotaru, a Színházi Kar egyetemi docense ismertette a kar történetét és a különböző szakokon folyó képzéseket. Előadását kis filmecske kísérte, amely által bepillantást nyerhettünk egyetemük életébe.
Ezt követően a Bábművészeti Tagozat diákjait személyesen is láthattuk a Heródes király sosemhallott története című bábelőadásban. A főszereplő a bibliai történetből ismert Heródes király, aki országának minden újszülöttjét kivégezteti, mert egy kisdedtől (a születendő Messiástól) félti hatalmát. A gyilkosság részegségét azonban nem enyhíti a finom királyi bor édessége, inkább gyereksikolyos, anyaátkos álmokkal keseríti meg. Heródes úgy dönt, megnősül, de mivel az egész országban nem találnak olyan nőt, aki hozzámenne, egy nőstény bárányt kénytelen elvenni. A király, az alattvalói, a nőalakok mind felnagyított tulajdonságok hordozói, akik ezáltal válnak nevetségessé: a „mindenható” király helyett a szolgánál is szolgább alattvaló gondolkodik; az alattvalónő kéjsóvár; a menyasszony eleinte kezes bárány, utána házsártos feleség lesz. A produkció vidám hangulattal zárta a délelőttöt.
A nap további részében a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem folytatta a bemutatkozást,. Gáspárik Attila az egyetem történetéről mesélt, bemutatta a különböző szakokat, és felfedte oktatói koncepciója kulcsszavát: „személyiségfejlesztés”.


Míg az egyik teremben elhangzott az elmélet, a másikban megszületett a gyakorlat. A román tagozat első éves színészeinek improvizációs workshopjára került sor Monica Ristea Horga színész és mesterségtanár vezetésével. A lazító, stresszmentesítő rituálét nehéz, de érdekes koncentrációs gyakorlatok követték, mint például lerajzolni saját testük körvonalait bekötött szemmel; vakvezetés úgy, hogy a vak találja ki, honnan hová vitték; vagy, ami a legnagyobb tetszésnek örvendett: őszintén válaszolni egy papírcetlire írt mesterség tudatában az illetőt körbeülők faggató kérdéseire.
A főszerep az est további részében is a vásárhelyi román tagozaté maradt. A következő műsor a Zeneművészeti Kar Decemberi Szimfónia című koncertje volt, amely valóban hozta december ünnepeinek áhitatos, családias hangulatát. Hallhattuk többek között Schubert műveiből az Ave Mariát és a Türelmetlenséget, valamint egy Shania Twain dalt és tangómuzsikát. Az előadók közül Lucian Cioba, VIII. osztályos díjnyertes zongorista tiszta játékával igazán elkápráztatta a hallgatóságot.
A szakmai programot a román tagozat végzős diákjai zárták William Saroyan Barlangok Emberei című előadásukkal. A darab koldusokról és árvákról szól, akik menedéket találnak egy elhagyatott színházban, ahol élni nem lehet, csak szerepeket játszani. Ezeket a szerepeket viszik ki az utcákra, hogy megnevettessék azokat az embereket, akiknek a hidegsége miatt nyomorognak. Az előadók a színészek tragédiáját játsszák el, akik rajongásukban életüket áldozzák egy olyan eszméért, a művészetért, amely önmagában nem létezik, csak ha egy színész testet ad neki.
A Stúdió Fesztivál első mozgalmas napja ismerkedő, welcome party-val zárult.

Sántha Júlia, II. év teatrológia
Mindig itt kötünk ki!

Nincsenek megjegyzések: