péntek, december 12, 2008

Stúdió Fesztivál - II. nap



És lőn egyetemek bemutatása, és lőn előadás: második nap. És látták a résztvevők, hogy ez jó.

Reggel tíz órakor mindenki még az éjszakai welcome party fáradalmait próbálja elűzni egy-két kávéval – a büfében. (Mi lenne velünk a büfé nélkül?).
Így – késve bár, de – megkezdődik a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karának bemutatása. Rusznyák Gábor rendező, az egyetem adjunktusa elmondja, hogy a színművészeti szak nemrég, 2003-ban indult, azóta egyetemi szintű öt éves képzést biztosítanak a hallgatók számára. Náluk a bolognai rendszer nem a 3+2 év elv alapján működik, hanem egyfajta osztatlan képzés folyik, ami 1+5 évet jelent.


A színészi képzést gyakorlatban is szemléltetendő a másodéves kaposváriak előadása következik. Igaz, alig-alig fértünk be/el, de megérte elmenni Portugáliába! Egressy Zoltán darabját Balikó Tamás rendezte. A történet Irgács falván játszódik, többnyire egy lepukkant kocsmában, melyet apa és lánya (Lajos és Masni) vezetnek. Állandó vendég Sátán, az alkoholista, de ott van a heves, állását vesztette rendőr, Retek, ott van Csipesz és folyton részeg felesége, Nyuszika, és a nyáron is sálat hordó pap. Kissé kilóg a sorból Bece, a Budapestről érkezett fiatalember, aki épp Portugáliába tart... képtelenség pár sorban írni erről az előadásról... Ez még csak a szereplők listája, de hol vannak a találkozásaik, a konfliktusaik, szép pillanataik, a tragédiáik? Jó lenne még egyszer megnézni őket.
Ha délelőtt Kaposvár, akkor délután Bukarest. Nicolae Mandea rendező, az egyetem docense mutatta be a bukaresti I.L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemet – Béres András, egyetemünk elnökének (kedvcsináló) tolmácsolásában.
A bukaresti egyetem színházi karán belül rendezői, koreográfiai, bábszínészi, teatrológiai és díszlet-jelmez tervezői képzés is folyik. Négy éve működtetnek drámaíró iskolát, ezenkívül több tervük van a jövőre nézve.


A délelőtti programhoz hasonlóan az egyetem bemutatóját az egyetem diákjainak előadása követte. Tom Ziegler A kilencedik lépcsőfok című drámáját adták elő a tavalyi végzős osztály színészei, Adriana Popovici osztályvezető rendezésében.
Joanna, valamikori alkoholista (igen, ez egy alkoholista nap volt: Sátán, Nyuszika, Joanna, a baratnője…) sok év után végre találkozik a lányával, Melissával. A négy pályakezdő színésznő nagyon intenzíven játszott, teljes erővel, életszerűen. És bár nem egy vidám történetet néztünk, mégis rengeteget tudtunk nevetni, és bár rengeteget nevettünk, a végén tudtunk sírni is.
"Hétfőn én megyek tehozzád, kedden te jössz énhozzám, szerdán..." Ez volt a beszédtechnika kurzus, Kelemen Márta kaposvári beszédfejlesztő tanár vezetésével. Az előző mondat elmondása közben a diákoknak különböző koncentrációs, ritmus- és erőgyakorlatokat kellett végezniük. Hogy ezek miket tudnak?!
És elérkeztünk a második nap végéhez, a vásárhelyi elsőéves mesterisek előadásához. Molnár Ferenc Az ördög című művét (a már délelőttről is említett) Balikó Tamás rendezte. Arról szól ez az előadás, hogy az emberek milyen vakok, hogy az ördög úgy és arra vezeti őket, ahogy és amerre ő akarja. Az ördög elhiteti veled, hogy ha bízol benne, minden a legnagyobb rendben lesz. Úgy tűnik, ez a fura jelenség mindenható. És valljuk be: bölcs tanácsokat osztogat dr. Kovács, de nem tesz boldoggá. Az előadás ennyire azért nem szomorú. Voilá!
És este lett második nap, hogy lehessen reggel és harmadik nap.

Nagy Júlia
II. év teatrológia
Mindig itt kötünk ki!

Nincsenek megjegyzések: